De Toevlucht Sociaal Werk

Sociaal werk - De Toevlucht

Als kerk willen we iets betekenen voor onze omgeving, mensen in nood helpen en bijdragen aan het verspreiden van het evangelie wereldwijd.

De Toevlucht

we laten de organisatie zelf aan het woord ...

Even voorstellen…

De Toevlucht is een vzw die in Antwerpen met bedeling van voedselpakketten is gestart in 1993. Nu zijn er afdelingen van deze vzw in Antwerpen en Hoogstraten, Hoeselt, Geraardsbergen, en sedert januari 2006 in Lokeren.

Onze vzw wil hulp bieden aan kinderen en volwassenen, die door allerlei omstandigheden in de problemen zitten. Het leidt geen twijfel dat er in Lokeren en omgeving veel verdoken armoede is!Iedereen kan door omstandigheden in zo’n situatie belanden. Je werk verliezen, ziek worden, gehandicapt, psychische problemen, verslavingen, echtscheiding, schulden, faillissement, ... We willen er zijn om naar hen te luisteren, en we verlangen ernaar om meer middelen te krijgen zodat we nog meer in al die omstandigheden kunnen helpen…

In Lokeren zijn we dus gestart sedert januari 2006, en elke vierde donderdag van de maand wordt er vanaf 18.30 uur voor tussen de 400 tot 500 mensen een voedselpakket gratis verdeeld. We hebben een lijst van meer dan 1900 personen die onze hulp al hebben gevraagd, waarbij we in de gezinnen zo’n 800 kinderen tellen!

De verdeling in Lokeren gebeurt vanuit de oude rijkswachtkazerne aan de Kouter 35, die we voor een symbolisch bedrag mogen huren van de Regie der Gebouwen. Om de mensen niet in weer en wind op straat te laten wachten, kunnen we vanuit de Evangelische kerk De Brug schuin tegenover de rijkswachtkazerne, een kop soep, koffie, thee, choco of frisdrank met iets erbij aanbieden. Tevens kunnen onze mensen tweedehands kledij krijgen; de kleine opbrengst daarvan wordt voornamelijk gebruikt om extra vers fruit en groenten, meestal rechtstreeks bij boeren, aan te kopen als aanvulling op het voedselpakket.

De mensen worden ons meestal doorverwezen door het OCMW van Lokeren. We zijn erg blij en dankbaar voor de inzet van de vele vrijwilligers uit de Evangelische en Katholieke kerken. We ontdekken allerlei organisaties die zich met raad en daad inzetten voor mensen in nood, hulp aan mensen zonder papieren, en niet te vergeten hulp naar een grote groep van kinderen: zo groeien toffe contacten met medewerkers van bijvoorbeeld VLOS en GAVE VESTE, vzw HORIZON en vzw SAMENLEVINGSOPBOUW OOST VLAANDEREN, inloophuis De MOAZOART, CAW WAASLAND, DE SPERWER, ALDERANDE, de plaatselijke service clubs LIONS, ROTARY, CLUB-51 ...

...meer informatie over De Toevlucht volgt wanneer onze website klaar is.